Avguštin Hallerstein

(Mengeš, 18. avgusta 1703 – Peking, 29. oktobra 1774)

Jezuit, misijonar, astronom, matematik.

V Ljubljani je študiral filozofijo, v Grazu in na Dunaju astronomijo in matematiko. Po sprejemu v jezuitski red je v kolegiju nekaj let poučeval slovnico, 1735 je dobil dovoljenje za nastop misijonarske službe na Kitajskem. Med potovanjem se je v Macau izpopolnjeval v matematiki in se učil kitajščine ter naredil zemljevid mesta in okolice. 1746 je na cesarskem dvoru v Pekingu postal predstojnik matematičnega kolegija, ki mu je bila priključena tudi astronomija. Začel je s službo dvornega astronoma. Nekatera opazovanja, kot jih je opravil Hallerstein, npr. prehoda Merkurja čez ploskev Sonca, so bila še v prvi polovici 20. stoletja del standardnih astronomskih metod. Izdelal oziroma vodil je izdelavo več  astronomskih instrumentov, ki so še dolgo služili kasnejšim kitajskim dvornim astronomom. V kitajski državni hierarhiji je dosegel mandarinstvo II. stopnje. Štirikrat je prepotoval Kitajsko. Kartiral je Mandžurijo.

Astronomska dela: Observationes astronomicae, Dunaj 1768, De differentia meridianorum Petropolitani et Pekinensis, Mercurius in sole observatus Pekini d. 7. Novemb. 1756, Observationes Mercurii a. 1746 et 1747.

Pisal je naravoslovne in etnografske spise o Kitajski. Za leto 1764 je ocenil število prebivalcev Kitajske, po davčnih registrih 198213718 ljudi. Ohranjeno je tudi njegovo dopisovanje s sorodniki in znanci v domovini.Opis:Jezuit, misijonar, astronom, matematik.
Ključne besedeJezuit, misijonar, astronom, matematik