Brigita Urbanc

(??)

Fizičarka. Desetletje in več raziskuje na Univerzi Drexel  biofiziko beljakovin, znanih od nevarnih možganskih bolezni.

Diplomirala je 1987 na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani. Prav tam je doktorirala 1994. Kot gostujoča znanstvenica je 1994-2007 delala na oddelku za fiziko Univerze v Bostonu, naslednje leto kot izredna profesorica in raziskovalka prav tam, od 2008 naprej kot izredna profesorica oddelka za fiziko Univerze Drexel.

Ukvarja se z biofiziko beljakovin in biomimetičnih membran. Skupina, ki jo vodi, se je osredotočila na amiloid beta-protein in tau-protein, znana v zvezi z Alzheimerjevo boleznijo, alfa-sinuklein, pri Parkinsonovi bolezni. Nadaljnje raziskovalno področje je interakcija beljakovin za nastanek amiloidov in biomimetičnih membran, pravzaprav membranskih receptorjev in membranskih beljakovin. Uporabljajo računalniške pristope  za študij diskretne molekulske dinamike in molekulske dinamike iz gibanja posameznih atomov. Eksperimentalni tehniki sta npr. prepletanje proteinov, inducirano s svetlobo, in elektroforeza gelov za študij kopičenja proteinov.

Je v uredniških odborih 2 revij s svojega raziskovalnega področja. V soavtorstvu, največkrat imenovana na prvem mestu, ima objavljenih 22 znanstvenih člankov.

Viri:
[1] Biophysics of Proteins and Biomimetic Membranes
[2] bibliografija na izum.siOpis:Fizičarka. Desetletje in več raziskuje na Univerzi Drexel biofiziko beljakovin, znanih od nevarnih možganskih bolezni.
Ključne besedeFizičarka