Dragan Marušič

(Koper, 1953)

Matematik. 2011 je bil izvoljen za rektorja Univerze na Primorskem. Raziskuje v algebrajski teoriji grafov.

Diplomiral je 1977 na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo Univerze v Ljubljani. Doktoriral je 1981 pod mentorstvom profesorja Crispina Nash-Williamsa na Univerzi v Readingu, Anglija. Na isti univerzi je ostal do 1984 na podoktorskem izobraževanju. Od 1984-1987 je poučeval na Univerzi v Minnesotti, naslednja 3 leta na Univerzi v Kaliforniji, Santa Cruz. 1989 se je zaposlil na Univerzi v Ljubljani. Več let je delal na Pedagoški akademiji. 1990 je dal pobudo za ustanovitev Univerze na Primorskem. Bil je med ustanovitelji Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Vzgojil je skupino vrhunskih raziskovalcev in dosegel, da je UP eden izmed štirih svetovnih raziskovalnih središč algebrajske teorije grafov.

Njegovo glavno raziskovalno področje je algebrajska teorija grafov. V revijah, indeksiranih v SCI bazi, je objavil preko 100 znanstvenih člankov z več kot 1300 čistimi normiranimi citati. Za delo na področju algebre in teorije grafov je 2002 prejel Zoisovo nagrado za vrhunske znanstvene dosežke. Je eden od dveh ustanovnih in glavnih urednikov revije Ars Mathematica Contemporanea, edine slovenske matematične revije, uvrščene v bazo SCI. V Cobissu je naštetih 113 člankov,  58 objavljenih prispevkov na znanstvenih konferencah, 14 poročil o znanstvenih raziskavah, vsega skupaj 475 naslovov.  Med 1996 in 2011 je bil mentor 6 doktorandom.

Bil je več let dekan FAMNIT, 2011 je bil izvoljen za rektorja UP.  Tega leta je prejel tudi »Priznanje 15. maj za življenjsko delo na področju družbenih, znanstvenih in pedagoških dejavnostih v Mestni občini Koper«, najvišje možno v Kopru.

Je pobudnik ustanovitve Akademskega športnega društva FAMNIT, ki naj bi uresničevalo maksimo »mens sana in corpore sano«.

Viri:
[1] Dragan Marušič
[2] bibliografija na izum.siOpis:Matematik. 2011 je bil izvoljen za rektorja Univerze na Primorskem. Raziskuje v algebrajski teoriji grafov.
Ključne besedeMatematik