Egon Zakrajšek

(Ljubljana, 11. julij 1941 – Ljubljana, september 2002)

Profesor matematike. Eden največjih strokovnjakov v Sloveniji pri začetkih računalništva, uporabi računalništva v matematiki in matematičnem modeliranju.

V gimnaziji na Jesenicah se je pokazala njegova bistrost in sposobnost za matematiko z zmagami na matematičnih tekmovanjih. Diplomiral je iz tehniške matematike na univerzi v Ljubljani, tam tudi doktoriral  1978 z disertacijo »O invariantni vložitvi pri reševanju diferencialnih enačb«. Za podprograme za prvi elektronski računalnik v Sloveniji ZUSE Z-23 (z elektronkami, velik nekaj 10 m3) je dobil študentsko Prešernovo nagrado, zaradi obilice objavljenih del so ga takoj po doktoratu izvolili za izrednega profesorja za numerično matematiko in računalništvo. 1968 je prevzel vodenje Računskega centra Inštituta za matematiko, fiziko in mehaniko in skrbel tudi za programsko opremo ter reševal računalniške probleme iz drugih strok in iz gospodarstva.

Leta 1982 je odšel v ZDA za direktorja programske opreme pri Cromemco. Po 12 letih se je kot izredni profesor zopet zaposlil v Ljubljani na Oddelku za matematiko in fiziko. Med vsem drugim delom je z odprtokodnima unixom in linuxom  posodabljal pouk in rabo računalništva .

Umrl je pred upokojitvijo septembra 2002.

V njegovi bibliografiji je med drugim 16 izvirnih znanstvenih člankov iz uporabne matematike, 5 predavanj na znanstvenih konferencah, 3 univerzitetni učbeniki, 22 drugih učbenikov, mentorstvo pri 21 diplomah in 1 doktoratu.

Praviloma je vsako delo opravil v enem zamahu. Nenadkriljivi programi iz uporabne matematike na zelo različnih področjih so bili običajno brez napak in hroščev. Ker so bila njegova predavanja nadvse skrbno pripravljena, jih je navadno takoj objavil.

(Vir: OMF, 49 (2002), Marija Vencelj: Umrl  je prof. dr. Egon Zakrajšek)Opis:Profesor matematike. Eden največjih strokovnjakov v Sloveniji pri začetkih računalništva, uporabi računalništva v matematiki in matematičnem modeliranju.
Ključne besedeProfesor matematike, Eden največjih strokovnjakov v Sloveniji pri začetkih računalništva, uporabi računalništva v matematiki in matematičnem modeliranju