Herman Potočnik, psevdonim Noordung

(Pulj, 22. decembra 1892 – Dunaj, 27. avgusta 1929)

Raketni inženir.

1913 je končal tehničnoinženirsko vojaško akademijo v Mödlingu. Med 1. svetovno vojno je bil na frontah v Galiciji, Srbiji, Bosni, na Soči. 1919 so ga zaradi tuberkoloze upokojili. 1925 je diplomiral kot specialist za raketno tehniko na Tehniški visoki šoli na Dunaju. Pod psevdonimom Noordung je izdal knjigo Das Problem der Befahrung des Weltraums, Berlin 1929, v slovenščini prevod Petra Srakarja, Ljubljana 1986, Problem vožnje po vesolju. S to knjigo je postal eden od utemeljiteljev vesoljske tehnike. Veliko je izvirnih zamisli, npr. za umetno težnost na vesoljski postaji, tehnične rešitve vesoljske medicine. Kasnejši dosežki vesoljske tehnike so potrdili marsikateri Potočnikov predlog.

Knjigo sklene z (sicer vprašljivo, opomba prepisovalca) filozofsko mislijo, da se bo človeštvo samouresničilo šele s prenosom zemeljske civilizacije in kulture na druga vesoljska telesa.

(Vir: Enciklopedija Slovenije, 9. zvezek, Ljubljana 1995, str. 105, Potočnik, Herman, avtor Sandi Sitar)Opis:Raketni inženir.
Ključne besedeRaketni inženir