Anže Slosar

(1977)

Astrofizik, fizik. V Brookhaven National Laboratory raziskuje po metodi Gozd Lyman-Alpha svetlobo s kvazarjev in s tem zgradbo zgodnjega vesolja.

2007-2009 v Berkeleyu, sedaj v  Brookhaven National Laboratory, New York. 2007-2009 v Berkeleyu, sedaj v Brookhaven National Laboratory, New York.

Po [3]: 2011 se s sodelavci ukvarja z raziskavo z delovnim naslovom Gozd Lyman Alpha. Svetloba s kvazarjev gre skozi vodikove oblake, v oblaku absorbirane spektralne črte so odvisne od razdalje oblaka. To je način za raziskovanje zgradbe zgodnjega vesolja. Raziskana je svetloba nekaj manj kot 20.000 kvazarjev od načrtovanih 150.000.

Seznam objav, sam ali s sodelavci (skupno število avtorjev od 2 do več 10) je do današnjega datuma dosegel zaporedno številko 73, oznaka področja kozmologija in izvengalaktična astrofizika. Pogosta beseda v naslovih je temna energija. O tem je objavil tudi članek [2].

Naj prepišem zadnji odstavek:

»Odkritje, za katero je bila podeljena letošnja Nobelova nagrada za fiziko, je torej pripomoglo k ugotovitvi, da je vesolje več kot 95% sestavljeno iz snovi (temna snov in temna energija), katere mikroskopska slika in pomen znotraj standardnega modela fizike delcev še ni pojasnjen.«

Viri:
[1] domača stran Anže Slosar, 2.02.12,
[2] OMF 58 (2011), str. 221, Vid Iršič, Anže Slosar: Nobelova nagrada za fiziko 2011 – temna energija,
[3] Brookhaven Lab Scientist Receives DOE Early Career Research Program AwardOpis:Astrofizik, fizik. V Brookhaven National Laboratory raziskuje po metodi Gozd Lyman-Alpha svetlobo s kvazarjev in s tem zgradbo zgodnjega vesolja.
Ključne besedeAstrofizik, fizik