Bogdan Povh

(Beograd, 20. avgust 1932)

Fizik, direktor inštituta Max Planck v Heidelbergu.

1955 je diplomiral na Univerzi v Ljubljani.  Doktoriral je 1960 z disertacijo o jedrskih reakcijah v zvezdah. V letih 1955 – 1962 je bil raziskovalec na IJS ter na izpopolnjevanju v Pasadeni in Freiburgu. Od 1962 naprej dela v Nemčiji, 1964 docent v Freiburgu, 1965 profesor na univerzi v Heidelbergu, od 1975 naprej direktor Inštituta Max Planck.

Ukvarja se z fiziko jedra in osnovnih delcev; najbolj znan je po raziskavah hiperjeder in zgradbe hadronov. V CERN-u je proučeval anihilacijo snovi pri trkih z delci antisnovi. Razvija eksperimentalne metode jedrske fizike za uporabo na drugih področjih naravoslovja, npr. protonska mikrosonda za analizo sledov elementov na mikroobmočjih mineralnih in bioloških vzorcev. Objavil je okrog 350 znanstvenih člankov v mednarodnih fizikalnih revijah. Je soavtor 9 strokovnih knjig. Je svetovalec več mednarodnih znanstvenih inštitutov in univerz v Evropi in v ZDA, med drugimi tudi IJS. Je glavni urednik revije Zeitschrift für Physik A. Od 1977 je dopisni član SAZU.

(Vir: Enciklopedija Slovenije, 9. zvezek, str. 205, geslo Povh, Bogdan, avtor Sandi Sitar)Opis:Fizik, direktor inštituta Max Planck v Heidelbergu.
Ključne besedeFizik, direktor inštituta Max Planck v Heidelbergu