Silvo Breskvar

(Ljubljana, 31. decembra 1902 – 3. januarja 1969)

Učitelj matematike in fizike. Astronom. Poučeval je matematiko in fiziko na srednjih šolah in populariziral astronomijo.


Na ljubljanski realki (v monumentalni stavbi sedanje Srednje šola za elektriko in elektroniko v Vegovi ulici) je maturiral z odliko. Diplomiral je 1926 na oddelku za matematiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani iz matematike in fizike. Od jeseni 1927 do jeseni 1945 je poučeval na njemu znani realki. Vmes, med poletnimi počitnicami 1939, se je v eksperimentih pri pouku fizike izpopolnjeval pri nemški firmi Phywe. Kasneje je poučeval na več šolah, kamor ga je pač šolska oblast z dekreti prestavljala, na gimnaziji v Domžalah, na gimnaziji na Jesenicah, od 1950 do svoje zadnje šolske ure 27. decembra 1968 na Srednji tehnični šoli v Ljubljani.

Z astronomijo se je ukvarjal že od srednješolskih let. Od 1931 do začetka 2. svetovne vojne je bil član pariške Société Astronomique de France.  Populariziral je astronomijo s članki in  podlistki v revijah in časopisih, v Proteusu 12, v Slovencu 53, in tudi drugod. Bil je prvi vodja 1951 ustanovljene astronomske sekcije pri Prirodoslovnem društvu Slovenije in tam sodeloval do smrti. Kot izvrstni predavatelj je imel precej astronomskih in naravoslovnih predavanj po radiu in »v živo«.

Napisal je več člankov za Enciklopedijo Jugoslavije. V astronomski in naravoslovni terminologiji je sodeloval pri SAZU in pri Inštitutu za slovenski jezik. Napisal je učbenik Fizika za meščanske šole, 1939. Skupaj s S. Uršičem je pripravil priročnik za srednje šole Vega, matematične in druge tabele in obrazci, 1962. Prevedel je Whitrow: Vesolje, 1966.

(Viri: [1] Enciklopedija Slovenije, 1. zvezek, Ljubljana 1987, str. 367, Breskvar, Silvo, avtor Marijan Prosen, [2] OMF, 16 (1969), str. 47, 48, Tine Logar: Profesor Silvo Breskvar)Opis:Učitelj matematike in fizike. Astronom. Poučeval je matematiko in fiziko na srednjih šolah in populariziral astronomijo.
Ključne besedeUčitelj matematike in fizike, Astronom