Uroš Seljak

(Nova Gorica, 13. maja 1966)

Fizik, astronom. Ukvarja se z lastnostmi vesolja, ugotovljenimi iz kozmoloških opazovanj.

Diplomo in magisterij je opravil na Univerzi v Ljubljani, doktoriral je 1995 na MIT z disertacijo Light propagation in a weekly perturbed expanding universe.  Od 1995-98 je delal na Harvardu v Smithsonovem centru za astrofiziko, vzporedno na univerzi Princeton, v Zürichu in v ICTP v Trstu. 2002 je dobil nagrado Helen B. Warner Ameriškega astronomskega združenja in 2002 nagrado NSF CAREER. Na Berkeleyu je profesor astrofizike od 2008, vzporedno dela v LBNL. Je vodja Centra za kozmološko fiziko na Berkeleyu.

Specializiral se je v teoretični kozmologiji, zadnje časa se bolj ukvarja z lastnostmi vesolja, ugotovljenimi iz kozmoloških opazovanj. Večino kozmoloških opažanj je možno razložiti s standardnim modelom, kot ga poznamo, Veliki pok, inflacijsko obdobje, kvantne fluktuacije za nastajanje začetnih struktur, prevlada temne snovi, temna energija za razlago pospešenega širjenja.

Kaj lahko razčistimo z opazovanji: kakšen mehanizem je začel prvotne strukture, kakšna je narava temne energije, kakšna usoda vesolja se napoveduje, koliko je masa nevtrina, kako izgleda temna snov? Tekoči projekti so šibko (gravitacijsko) lečenje, grozdenje galaksij, anizotropija mikrovalovnega prasevanja, gozd Lyman-alfa, kozmološke teoretične simulacije.

Trenutno (marec 2014) izgleda, da je njegovo najpomembnejše odkritje napoved iz leta 1996, da lahko pri prasevanju iz inflacijskega obdobja takoj po velikem poku, torej do približno 10-32 s, ugotovimo razen E-polarizacije še B-polarizacijo in da ima B-polarizacija zaradi gravitacijskih valov, ki so nastali  pri inflacijskem širjenju vesolja, vrtinčni vzorec. [5] [6]

22. marca 2014 je Center za kozmološko fiziko v Berkeleyu objavil, da so pred približno 3 leti z radijskim teleskopom na južnem polu BICEP-2 izmerili napovedan vrtinčni vzorec B-polarizacije. [5] [6]

Prva slika gravitacijskih valov, ki so jo sestavili na podlagi meritev teleskopa BICEP-2 in dejansko predstavljajo prve tresljaje velikega poka. Vir : projekt BICEP-2 [6]

Objavljenih ima (s soavtorji) 89 izvirnih znanstvenih člankov, več 10 prispevkov na znanstvenih konferencah, nekaj mentorstev diplom in nekaj poljudnih člankov v slovenščini.

Viri:
[1] physics@berkeley
[2] Uroš Seljak
[3] bibliografija na izum.si
[4] Wikipedija
[5] Eno najpomembnejših odkritij tega stoletja, Gregor Pucelj, Delo, 20. marec 2014
[6] Živimo v posebnem času, Tomaž Zwitter, Delo, 20. marec 2014

Zadnja sprememba: 22. marec 2014Opis:Fizik, astronom. Ukvarja se z lastnostmi vesolja, ugotovljenimi iz kozmoloških opazovanj.
Ključne besedeFizik, astronom